Het is 19 januari en de toverhazelaar bloeit ongetwijfeld. Het is 19 januari en echt, je kunt zien dat het langer licht blijft. Het is 19 januari en de decemberkater is zo’n beetje voorbij. Het is 19 januari en mijn moeder is jarig.

Er zat een dikke duif vanmorgen vroeg bij de Albert Heijn. Ze (het was een vrouwtje) zag er moe uit. Misschien wel een beetje moedeloos. Ach, dacht ik. Ach, dacht ik dat mijn moeder gedacht zou hebben. Ze was begaan met de weerlozen, de hulpelozen, de radelozen, mijn moeder. Vooral met mensen trouwens, al had ze de tuin vol met vetbollen en bakjes zaad voor de vogels.

Vandaag gaan mijn broer en zijn vrouw naar het graf. ‘Bedevaart’ appte hij. ‘Fijn’ appte ik terug. Ik vind het een fijne gedachte dat ze daar even zijn. Ik hing twee vetbollen in de tuin.

No Comments

  • Corrie Douma schreef:

    Ik heb de hele week deze dag zien aankomen. Jullie lieve Moeder’s verjaardag en die van mijn lieve, lieve zus. Ons gezin was gezegend met haar tegenwoordigheid. Ze heeft ons een paar keer bezocht en het was altijd fijn. Je moet me niet kwalijk nemen dat ik nog eens in jullie herinnering breng dat ze een keer toen ze bij ons was heel stil was. Toen ik haar vroeg wat er aan de hand was, kwamen er een paar tranen: Als ze mij willen bereiken kan dat helemaal niet. (Wij waren nl. niet bij ons thuis, we waren aan het kamperen.)
    Dinie had wel een telefoonnummer waarop ze Jan kon bereiken. We vonden al gauw een telefooncel en belden jullie. Jullie waren ergens in Limburg, geloof ik. Het was een hele opluchting voor haar. Foskien vroeg om ook even met je Moeder te praten. Het onderwerp: of een shirt van Jan in de witte was of de bonte was moest….! Ik zie nog je Moeder voor me. Ze begon te lachen – natuurlijk. Het waren goede dagen, zo fijn om m’n zus te logeren te hebben. Het was een “gift”. Veel liefs, Corrie

    • Wout Sorgdrager schreef:

      Ja, ja. Zo zijn er veel dagen waarvan je weet dat ze gaan komen. En naarmate je ouder wordt, worden het er meer. Dat verhaal over Zuid-Limburg -Canada kunnen we elkaar niet vaak genoeg vertellen. Liefs, Wout

Leave a Reply