In Groningen, in het Grand Theater, werd gisterenavond bekend gemaakt wie de nieuwe dichter van dienst is. Wie de nieuwe stadsdichter zou worden. Er was ook een voorprogramma. Een support act. Antjie Krog.

Ik ging erheen met enig lood in de schoenen. Poëzie lees je. En je leest het voor aan jezelf. Eventueel hardop. In de stilte van je kamertje. Eventueel met wat klokgelui van een kerk als achtergrond. En zouden er wel genoeg mensen zijn om me niet plaatsvervangend te hoeven schamen? En zouden ze wel hard genoeg klappen? Gelukkig is het van ons huis naar het Grand Theater een paar honderd meter lopen. Het was maar even, dat lood.

Want toen ik binnenkwam zag ik dat het goed het was. Volle bak. Jong en oud. En allemaal kwamen we voor de poëzie. Over poëzie zei Antjie Krog weinig, ze werd er ook niet zo op bevraagd.

Ze las ter introductie kort wat voor. Proza. Maar toen ze het voorlas werd het poëzie. Dat ligt aan het zangerige Afrikaans en aan haar voordracht maar – geloof ik – vooral aan haar tekst. Ook haar proza is poëzie. Later die avond zou ze ook werk voorlezen. Ik had daar niet op gerekend, en ging na het interview naar huis. Maar haar stem zong nog wat na in mij.

Onze nieuwe stadsdichter is overigens Renée Luth. Ze is – aldus RTV Noord erg blij met de benoeming. Ze heeft allerlei plannen. Voor het werk dat daarmee op haar afkomt is ze niet bang. ‘Ik heb besloten dat ik alles laat vallen, dat dit mijn baan is, de komende twee jaar. Mijn focus gaat helemaal hier naar uit.’

(De foto pikte ik van een tweet van Coen Peppelenbos, ik hoop dat het mocht.)

Leave a Reply