Het hangt in de lucht en je moet het tekenen … Geen flauwe mop maar een serieuze uitdaging voor Martin Hillenga en Stefan de Keijser, schrijver en tekenaar van het boek ‘De kerk als tijdmachine’. Het boek laat kinderen van 8 tot 14 zien hoe een kerkgebouw door de eeuwen heen veranderde. En hoe die veranderingen de veranderingen in de wereld rondom die kerk weerspiegelen. 12 platen à la Jetzes of Isings met telkens een deels opengewerkte kerk in het midden. Een kleine 100 korte tekstjes over wat we kunnen zien.

Het hangt in de lucht en je moet het tekenen: de reformatie bijvoorbeeld.

Maar hoe teken je de reformatie? Hoe breng je zoiets abstracts in beeld? Hillenga en De Keijser kozen voor een scène uit de beeldenstorm. De hemel is donker, op de achtergrond brandt de toren van een andere kerk: onweer trok over het land. Centraal op de voorgrond onze kerk. In en rond de kerk slaan plunderaars en vandalen hun slag. Een vrouw voert de vogels. Een soldaat kijkt toe. Bij iedere plaat kun je als docent of vader of moeder uren vertellen. Maar kinderen kunnen er ook ongetwijfeld hun eigen verhalen bij maken.

En ze kunnen de toelichtingen van Hillenga lezen. Je leert iets over de kerk zelf. Bijvoorbeeld wat een doksaal is. Maar je leert ook over de eerste luchtballon  in Nederland (een Gronings initiatief!), het ontstaan van de bril of de herkomst van de uitdrukking ‘Een rijke stinkerd’.

We waren gisteren bij een middag van de Stichting Oude Groninger Kerken. Zij namen het initiatief voor dit boek, zij regelden de fondsen. En zij organiseerden in het Museumklooster Ter Apel een middag waarin de makers en initiatiefnemers over het boek vertelden. Ik begreep dat het maken ervan nogal wat voeten in de aarde had. Ieder detail moest kloppen. Dus als op de tweede tekening mannen met een schop in de weer zijn, zien we niet de schop die we een aantal pagina’s en eeuwen later zien. Alles klopt. En dat vergt tijd en geduld.

Het is een Gronings boek over Groninger kerken. De voorlaatste plaat toont de kerk in het jaar 1969, het jaar waarin de Stichting Oude Groninger Kerken werd opgericht. De kerk staat leeg, het dak stort bijna in en op het kerkhof staan uien, preien, wortels en sla. Op de achtergrond een boortoren met een trots vlaggetje. En de laatste plaat? De kerk is gerestaureerd. Windmolens staan op de achtergrond. Het is waarschijnlijk de laatste zaterdag van augustus: de Zomerjazzfietstour is gaande. Een jazzband speelt in de kerk.

In de muur boven het raam zien we een scheur. Een vrachtwagen van Stoffer Kats Steigerbouw is in aantocht.

Maar ook: een bordje met ‘De kerk is open’.

De Stichting Oude Groninger Kerken bestaat 50 jaar. Trakteer uzelf en de stichting en koop het boek. Zie de website van de SOGK.

No Comments

Leave a Reply