Het is bijna kerst en dus tijd voor reflectie. Deze week mag u rekenen over stukjes over de moraal. De moraal van de eter, van de koper, van de wandelaar. Misschien wordt het een kort weekje.

Het begon allemaal afgelopen vrijdag. Met de krant. De wilde slager wordt geïnterviewd.

Hij werd wel een beetje gek van een andere vraag, die de laatste twee maanden nogal vaak werd gesteld: of de Wilde Slager ook hertenvlees van ‘die’ herten uit de Oostvaardersplassen zou verkopen, de edelherten die sinds deze week gedood mogen worden omdat ze met veel te veel zijn.
,,In principe niet’’, zegt hij. ,,Want het is geen wild. Wild moet vrij zijn, en dat zijn deze herten niet. Er is ook geen sprake van een jacht, het is gewoon: zitten, richten en schieten.’’

Jaap, al jaren een eminent lid van de vereniging, vroeg me of hij voor het jaarlijkse kerstetentje van de Groningse Klaverjasvereniging sinds 1995 Ons Genoegen hazenpeper mocht maken … Voor u misschien een vraag die vragen oproept, voor mij een vraag die twijfel oproept. Ik zei overigens onmiddellijk ‘ja’ – ik wil geen spelbreker zijn en ik vind hazenpeper lekker – maar de twijfel en het innerlijk debat kwamen later. Toen ik die wilde slager in de krant tegenkwam.

De wilde slager redeneert geloof ik als volgt: als het beest lekker vrij rondhuppelt, mag je hem doodschieten. Als hij in de Oostvaardersplassen is opgesloten niet. Ik stel me dan voor wat er door het hoofd van dat arme hert gaat (over de haas die ik ga opeten wil ik het maar niet hebben) als hij of zij de eerste misser hoort en wegrent? ‘Ha, lekker vrij, en ja, dan is het een eerlijk gevecht met een jager met een groot geweer met een telescoop erop en een heleboel kogels erin. Leuk. Zin in.’

Ik betwijfel het. Eigenlijk denk ik dat het vrije hert liever nog even lekker vrij was geweest om daarna van ouderdom te sterven. Terwijl dat hert in de Oostvaardersplassen hoe dan ook van honger was dood gegaan.

Mijn zoon kwam woensdag even langs met een collega. Toastjes klaarmaken. Met rosbief en met Franse kaas. Om straatinterviews te doen met Groningers. Wat kiest u, vroegen ze, kaas of vlees? En wat eet u met kerst? In Groningen kiezen we voor vlees, begrijp ik.

Bekijk de reportage.

No Comments

  • Barbara schreef:

    Wat een rare redenering, die slager! En het rund, varkensvlees, enzo. die hij iedere dag verkoopt? Hoeveel vrijheid hebben zij gehad? Ik zeg opeten die oostvarderse herten.

    • Wout Sorgdrager schreef:

      Nou, deze slager verkoopt alleen wild wild. Geen rund- of varkensvlees. Maar inderdaad, als die herten in de Oostvaarderseplassen toch afgeschoten worden, is het waanzin om ze allemaal te laten liggen en “moeten” we ze opeten. Ach ja, die natuur. Die is best wel ingewikkeld.

Leave a Reply