Het is een uur of half vijf. Het gouden uur. Het Martinikerkhof is op zijn mooist. Herfstkleuren. Lage zon. De jongeman die hier al een paar weken lang met een metalen stok met aan beide uiteinden metalen balletjes is druk in de weer. Hij lijkt een trainee te hebben aangesteld. Zij (als ik het goed zie) is beslist minder bedreven. Bij het hotel lopen mensen in en uit. Etenbezorgers zitten op het muurtje en wachten op orders. Ik ben aan het koken.

Aan de overkant wordt iemand onwel.

Ik weet van niets en snij ui, zet deeg in de machine, rasp kaas. Precies: tref voorbereidingen voor pizza. De sirenes hoor ik eigenlijk niet meer. Als ik uiteindelijk toch naar voren loop zie ik twee politie-auto’s op het gras en enkele politiemannen in de weer met wat niets anders dan reanimeren kan zijn. Iemand houdt belangstellenden op afstand. Even later komt er een ambulance. Even later nog een.

Kijken naar een reanimatie is naar. En wat kan ik doen? Ik ga verder met mijn bezigheden. Een kwartier later wordt er nog gereanimeerd. En weer even later is er een ambulance vertrokken. De sirene uit. Ook de andere ambulance vertrekt met stille trom. De jongleur jongleert. De bezorgers bezorgen. De politie omcirkelt de plaats waar het allemaal gebeurde met een rood lint. Ik vraag me af: waar staan hier de AED’s?

Ik denk: aan de overkant is iemand overleden.

Bekijk de kaart met de locaties van AED’s

Leave a Reply