Bij Loppersum wonen Angela en Piet. Ze drijven een biologische boerderij. Het is een gemengd bedrijf. Ik ken die uitdrukking nog uit de aardrijkskundelessen op de lagere school.  Zo’n mooie term! Maar het bleef natuurlijk bij woorden. Bij Angela en Piet zie je wat een gemengd bedrijf is, al maken zij het wel érg bont. Ze hebben er kippen lopen om te slachten en ze kweken veldbloemen, afrikaantjes voor Claudy Jongstra (daar is ze alweer), klaver, aardappelen, graan, bonen en binnenkort ook fruit.

Na het tennis reed ik er onlangs langs om bonen te scoren. Niet zomaar bonen maar de nieuwe oude “Wonder van Scheemda”. Een oud ras, dat nieuw leven is ingeblazen. Ze Facebookten er zo enthousiast over dat ik dat wonder ook zelf wilde ondergaan. En zo reed ik in tennisoutfit het erf op. Vergeefs, leek het, want ik werd enthousiast begroet door een hondje maar daar bleef het ook bij.

Vroeger zou ik dan zijn omgedraaid. Maar een mens leert veel onderweg. En dus stapte ik onvervaard de schuur in en riep luidkeels ‘Volk’. Het was alsof ik in een zwart-wit-televisieserie stond te roepen. Maar het volk meldde zich niet. Op het erf speurde ik de horizon nog eens af. En jawel. Een eind verderop zaten twee figuurtjes op de knieën, gebogen over moeder Aarde. Angela en Piet. Ze zaten er met een groot aantal kratten frambozenstruikjes in de lege ruimte onder een moedeloos makende, schier eindeloze rij palen, verbonden door draad en eronder schitterende losgewoelde rulle kruimige Lopster klei. Klei waarvan je vingers gaan jeuken. Klei die je wilt voelen.

Dat deden zij. Honderden framboosstruikjes werden er geplant. En er komen zwarte bessen bij, en kruisbessen, en rode bessen. En als ze klaar zijn mogen u en ik ze komen plukken. Het wordt een pluktuin. Ik zal er zijn. En ik zal er trots aan iedereen die het wil weten vertellen dat ik er bij was toen deze frambozen werden geplant.

En dat Wonder van Scheemda? Ze hadden nog wat zakjes die ik kon kopen. Heerlijk: doperwtachtig, iets van tuinboon, stevig. Met geroosterde pompoen en paprika, een flinke winterwortel en wat ui in een stoofpotje. Dan heb je geen kip meer nodig.

Bekijk de Eikemaheert

Leave a Reply