Hollandsch ontwerp doet het goed. Vooral in Holland, denk ik zo. Maar bij de spullen die ik laatst opsomde, was er veel Hollandsch ontwerp. Vrijdag en zaterdag gaan we er eens echt voor op pad. We gaan naar Eindhoven, naar de Dutch Design Week. We doen dat al jaren en telkens kom ik er helemaal blij vandaan.

Ik maak nu eenmaal graag praatjes, zeker met mensen die iets bedacht hebben. En laat dat nou precies zijn wat die arme studenten ook moeten doen. Meestal zijn ze geloof ik wel blij met mij. Een aandachtig luisteraar. Wat opvalt in al die jaren is dat hun praatjes zoveel beter zijn geworden. Dat is enerzijds goed nieuws want een vakmens moet zich nu eenmaal gewoon kunnen verkopen. Maar het is ook wel een beetje slecht nieuws: ik ken iemand die bedankt heeft voor de academie omdat het in haar ogen nauwelijks ging om wat je maakte, maar om hoe je je verhaal erover vertelde en hoe je reflecteert op het proces.

Dutch Design was ooit Rietveld, Pastoe, Gispen. Vakwerk. Spullen die levens lang mee gaan. Het proces boeide niet zo. Het product telde. Het zou jammer zijn als dat aspect van het vakmanschap verloren gaat.

Leave a Reply