Kanttekeningen

Kernenergie nu uit de taboesfeer

By 6 november 2018 No Comments

Tjee, Arjen Lübach maakt het me niet makkelijk. Kernenergie … Ik heb veel liever dat hij onze minister-president of Sibrand Buma op de hak neemt. Ik ben van de generatie die zich hevig verzette tegen kernenergie. Dat brede verzet leidde er toe dat in Nederland de kerncentrales op een laag pitje gezet werden. En nu moet kernenergie uit de taboesfeer. Want het is in de ogen van Lübach (en Klaas Dijkhoff) een redelijk alternatief voor duizenden windmolens en zonnepaneelparken. Oké, laat het onderwerp maar doorkomen dan.

Lübach stelt vast dat er op deze aardbol nauwelijks mensen het slachtoffer zijn geworden van kernenergie en dat de opslag van het kernafval inmiddels veilig kan. Zelfs de totale melt down van de centrale van Fukushima als gevolg van de enorme tsunami bij Japan heeft zegge en schrijve 1 dodelijk slachtoffer geëist. Terwijl bruinkool jaarlijks duizenden doden maakt en nu wordt ingezet als alternatief.

Wie bruinkool en kernenergie naast elkaar zet als energiebron is een beetje volksmennerig bezig. Je kunt het namelijk ook omdraaien.

Er zou op het stoken van bruinkool net zo’n taboe moeten rusten als op het opwekken van kernenergie. In plaats van het één uit de taboesfeer te halen, kun je ook overwegen om het ander erin te doen. Bruinkool stoken bijvoorbeeld. En voor de fun naar Thailand vliegen? Een grote auto kopen en ermee rijden. Zomaar drie zaken die best in de taboesfeer passen.

En als we daar dan toch zijn, kunnen we inderdaad wel eens rondneuzen. Er staat in die taboesfeer nog van alles wat we nog eens tegen het licht kunnen houden. Volgens mij staat bijvoorbeeld in die taboesfeer ook nog het drastisch verhogen van de belasting op zinloze consumptie. Misschien kunnen we daar ook eens over praten. En ik zag er ook dat verbod op het verspreiden van papieren reclame. Kan ook best eens uit die taboesfeer.

Welbeschouwd kan het inderdaad geen kwaad dat Tex de Wit regelmatig even rondneust om te checken of de taboesfeer niet aan een opfrisbeurt nodig is.

Dan kunnen we ook kijken of we het gesprek over kernenergie weer kunnen voeren. Al houd ik m’n hart erbij vast. Kerncentrales zijn waanzinnige machines in handen van commerciële exploitanten voor wie veiligheid een kostenpost is.

Bekijk het betoog van Lübach over kernenergie op NPOStart

Leave a Reply