In Groningen ging zaterdag een aantal mensen de Grote Markt op. Ze hadden een geel hesje aan en demonstreerden tegen …   Het leven is te duur en er zijn te veel regels en veel mensen verdienen te weinig behalve de rijken en de directeuren. En gelijke kansen zijn er ook niet. Ook in Groningen rommelt het. Voor zover ik het begrijp is het frustratie, onmacht. Je hoort hosanna-verhalen over de economie, je telt je eigen zegeningen en je denkt: ‘Rutte rot op’.

Terzijde. Ik zocht dat woord ‘hosanna’ op, onzeker over de spelling. van Dale verwijst naar het verhaal waarin Pilatus de massa vraagt wie hij vrij moet laten: Barabbas, de beruchte misdadiger, of Jezus. U weet hoe dat afliep. En met die verwijzing geeft het woordenboek: ‘Vandaag “hosanna”, morgen “kruisigt hem”‘. Niets is wispelturiger dan de massa. Voetballers kunnen er over mee praten. Mark Rutte nu dus ook.

Van alle Gele-hesjes-eisen verbaast me het pleidooi voor gelijke kansen het meest. Een kans is een kans. Een kans kan je missen. Stel nou eens dat we bij onze geboorte inderdaad allemaal precies dezelfde kansen zouden hebben, en iemand verzuimt zijn kans te pakken? Moet hij of zij dan maar op de blaren zitten? Zo’n land willen we toch niet? Nee, dan lijkt een pleidooi voor een basisinkomen mij relevanter.

De sfeer zat er niet erg in. Het had wat plichtmatigs. Het journaille deed zijn ding. De demonstranten deden hun ding. En ondertussen shopte Groningen zich suf en speelde de fanfare ‘O, kom er eens kijken’. Een boeiend lied in deze context.

O, kom er eens kijken
wat ik in mijn schoentje vind
alles gekregen
van die beste Sint!
Een pop met vlechtjes in het haar
een snoezig jurkje kant en klaar
drie kaatseballen in een net
een letter van banket.
O, kom er eens kijken
wat ik in mijn schoentje vind
alles gekregen
van die beste Sint!
Een bromtol met een zweep erbij
een doos met blokken, ook voor mij
en schaatsen en een nieuwe pet
een letter van banket.
O, kom er eens kijken
wat ik in mijn schoentje vind
alles gekregen
van die beste Sint!

Een lied van tevreden burgers die maar wat graag bij de pakjes neerzitten.

Bekijk het verslag hier.

Leave a Reply