Het was een zaterdagmiddag zoals zaterdagmiddagen ooit bedoeld zijn. Een middag met niets. We zouden gaan wandelen op Schier maar de cv-ketel liet ons in de steek en de monteur kon ieder ogenblik komen. Dat moest ik maar letterlijk nemen, begreep ik van de telefoniste. Je kunt dus geen kant op. Maar je hoeft ook geen kant op. We zetten de stoelen voor de deur en dronken koffie en lazen de krant en bekeken toeristen die ons bekeken hoe wij hen bekeken.

De buurman kwam langs en bleef even zitten. Een andere buurman kwam langs en bleef even zitten. We groetten voorbijgangers die ons groetten. Voorbijgangers groetten ons omdat wij hen groetten.

Een stel – mijn leeftijd – bleef staan. Hij keek naar m’n bordje en toen naar mij. ‘Jij bent Wout Sorgdrager?’ Ik realiseerde me dat ik inderdaad daar onder die naam zat. Even schoot me Winnie the Pooh door het hoofd:

Winnie-the-Pooh lived in a forest all by himself under the name of Sanders. “What does ‘under the name’ mean?” asked Christopher Robin. “It means he had the name over the door in gold letters, and lived under it…”

We kenden elkaar niet. Maar hij ging door het leven onder de naam van Sorgedrager. Dus er was sprake van een zekere verwantschap. Ik zweer echt oprecht – na een conversatie van 2 niet eens zo’n lange zinnen bleek dat we allebei erg van jenever houden. Hoezo verwantschap? De Sorgedragers komen van Terschelling. Hij vertelde me hún versie van de herkomst van de naam. Ofwel waren de Sorgedragers de mensen die zorg droegen voor de behoeftigen op het eiland, ofwel de Sorgedragers waren de mensen die de dijken bewaakten. Mooi, maar fout natuurlijk. De Sorgdragers waren de mensen die op de walvisvaart de harpoeniers vasthielden om te voorkomen dat die harpoeniers met walvis en al de oceaan in verdwenen. Een typisch Hollands beroep: we deinzen terug voor de verantwoordelijkheid van het doden maar leveren graag aanvullende dienstverlening.

Ze gingen hun weg. Wij zaten er nog even – ik onder mijn eigen naam, met de buren, in de zon. Het was zaterdagmiddag. Er hoefde niets.

No Comments

Leave a Reply