Je moet er geweest zijn om er over te oordelen. En was ik wel eens in Zuid-Afrika geweest? Ik was er nooit geweest, ik ben er nog steeds nooit geweest. Maar als jongen van 18 voelde ik op mijn klompen aan dat de redenering aperte onzin was. Om ergens over te kunnen oordelen hoef je er niet te zijn geweest. En zo belandde ik bij Amnesty International en zo ondertekende ik ooit een eeuwigdurend pact dat ik een bepaald soort sinaasappel (nee, het was niet Outspan) nooit meer zou kopen en of eten. Ik deugde in die jaren tot op het bot. Inmiddels heeft  het merk zuidvrucht dat ik nooit meer koop ongetwijfeld de naam veranderd en deed de tijd ook het een en ander.

Maar die gele hesjes, daar wilde ik toch echt het mijne van weten. En dus togen wij naar broeiend Parijs. Tot dusver oogt Parijs nog erg blij Parijs. Leuk, studentikoos, een levendig straatleven. Wijn drinkt men er niet meer. Bier wel. En mixdranken. En eerlijk gezegd, ik moet het eerste gele hesje nog zien. Misschien morgen.

Vandaag zien we wel onze mogelijk beoogd schoondochter in spe in een lange zwarte “robe universitaire” terwijl ze haar thesis verdedigt. In het Frans! Ze zal er geen geel hesje bij dragen, mag ik hopen.

Of ze iets betekenisvols gaat zeggen, ik weet het niet. En als ze het doet, gaat waarschijnlijk in rap Frans. Ik zal er bij zijn, maar of ik er een oordeel over kan uitspreken?

Leave a Reply