Positief formuleren is helemaal niet zo moeilijk. Positief formuleren is eenvoudig.

Gisteren betrapte ik mezelf  op de formulering ‘Niet alleen is het eenvoudiger maar het is ook nog …’ De formulering is opmerkelijk populair. Hoe zou dat komen? Je ontkent iets, waarna je met het woordje ‘maar’ dat ook nog eens ontkent. ‘Maar’ ontkent nu eenmaal zo’n beetje alles wat ervoor komt.

Positief formuleren is helemaal niet zo moeilijk. Integendeel. Je moet negatieve termen zo veel mogelijk vermijden en alleen gebruiken als het echt niet anders kan. Je weet alleen niet half hoeveel woorden negatief geladen zijn. En niet alleen zijn veel van deze woorden gespeend van positieve lading, ze liggen ook nog eens beduidend minder prettig in het gehoor. Niet negatief geformuleerde zinnen zijn ten slotte vaak minder lang.

Wie een beetje oplet, ontdekt al snel meer van dat soort negatief getoonzette formuleringen. Iets is ‘niet niks’. En: ‘Ik kan niet anders zeggen: dit is echt lekker.’ Of, in über Gronings: ‘Het kon minder.’

Wie een beetje oplet, krijgt ook oog voor de alternatieven.

Positief formuleren is eenvoudig. Kies voor positieve woorden en gebruik woorden met een negatieve lading alleen als het echt nodig is. Er zijn zoveel fijne alternatieven die bovendien ook nog eens prettiger in het gehoor liggen. En bovendien: ze zijn vaak een stuk bondiger.

Wout Sorgdrager

Wout Sorgdrager

Tekstschrijver, schrijftrainer, communicatieadviseur. Schrijft over gezondheidszorg en onderwijs. En over schrijven. Traint en coacht professionals. Woont, werkt en blogt in Groningen.

Leave a Reply