Schrijftip #5

Hoe schrijf je een goed nieuwsbericht?

‘SCHRIJF JIJ HIER ANDERS EEN STUKJE OVER VOOR DE NIEUWSBRIEF?’ Dat is schrikken. Je stelde de nieuwe richtlijn op of schreef een doortimmerd beleidsplan. Maar hoe schrijf je daarover een stukje voor een nieuwsbrief? Gewoon de nieuwe richtlijnen kopiëren en op de mail zetten? Dat beleidsplan uploaden? Je voelt wel: er komt meer bij kijken om een goed nieuwsbericht te maken. Maar ook niet zo héél veel meer. Het is echt eenvoudiger dan het soms lijkt.

Hoe schrijf je een goed nieuwsbericht?

Wat maakt een nieuwsbericht tot een nieuwsbericht? Simpel. Dat er nieuws in staat. Stel dat de richtlijnen voor een bepaalde werkwijze hebt aangepast. En stel dat je daar een stukje in de nieuwsbrief over moet schrijven. Hoe ga je te werk?

Maak de kop

Allereerst. Maak de kop. Stel vast wat het nieuws is. Wat wil je dat je lezer morgen nog weet? Is dat het feit dat er een nieuwe richtlijn is? Waarschijnlijk niet. Waarschijnlijk wil je vooral dat je lezer straks weet wat de belangrijkste veranderingen zijn. Natuurlijk. Bij de krant maken ze de kop pas op het allerlaatste moment. Pas dan weten ze namelijk hoe breed de kop kan zijn. Voor een nieuwsbrief is dat niet aan de orde.  En door de kop te bedenken, bedenk je ook voor jezelf wat nou echt het nieuws is waar je over wilt schrijven. Dat helpt je bij het vervolg.

Intro

En dan. Schrijf het intro. Beantwoord de 6 belangrijkste vragen. Wie, wat, waar, waarom, wanneer, en hoe? Met deze vragen ga je je nieuwe richtlijnen te lijf. Wie betreft het? Wat gebeurt er en waarom? Wanneer gebeurt en hoe gaat het gestalte krijgen? Vaak zijn niet al deze vragen relevant. Maar beantwoord er ion je intro in elk geval 3 of 4.

Hou het kort. Hou het superkort.

Uitbreidende vragen

Vervolgens kun je afhankelijk van je onderwerp een aantal “uitbreidende vragen” beantwoorden. Waarom waren de nieuwe richtlijnen nodig? Wie waren erbij betrokken? Hoe zijn we te werk gegaan. Wanneer gaat u er iets van merken? Hoe gaat u er iets van merken? Wat echt erg belangrijk is: hou het kort. Hou het superkort. Het doel van je nieuwsbericht is waarschijnlijk dat je lezer morgen nog weet wat de verandering ongeveer inhoudt en hoe hij of zij er meer over kan vinden. Vaak zul je dat in een link ook aanbieden.

Terug naar het begin

Ten slotte. Ga nog eens terug naar je kop. Ben je er nog steeds tevreden over? En zo niet – lees je verhaal nog eens door. Als het goed is, vind je dan ergens een mooi alternatief. Een goede zin of een fijne quote die net wat beter past.

Wout Sorgdrager Communicatie

Wout Sorgdrager leert professionals beter schrijven. Bekijk bijvoorbeeld m’n pagina over de training ‘De perfecte e-mail’.

Ik praat graag een keer verder om de mogelijkheden te bespreken.