De Volkskrant tipt ons om je geld in ervaringen te steken in plaats van in spullen; ervaringen maken je gelukkig. Ontspullen moeten we. Spullen hebben tegenwoordig een slechte naam. Mag ik een lans voor spullen breken?

Door omstandigheden bladerde ik door onze fotoboeken van 1988. Daar zag ik niet alleen een heerlijke baby in zijn wiegje en een heerlijk huisje in de steigers, maar ook het kinderbedje dat ons Lasse nu gebruikt en de koffiekopjes die we nu gebruiken en het sprei dat mijn vrouw in 1977 in Opper-Volta kocht en nu mijn werkkamertje siert en de glazen tafel die nu onze ontbijtsalon completeert, samen met hun vlinderstoelen die ook op die foto’s staan.

De Gispen Panama-lamp, het theekastje, de klok, het ziekentafeltje, de theekopjes, de Lundiakasten, de lp’s, de boeken, de Pastoekastjes, de Charlies, de grote vlinderstoel, de typemachine, ik hoef maar om me heen te kijken en ik zie al die spullen die me dierbaar zijn en me een levenlang omringen. Ze zijn 30, 40, 50 of 60 jaar oud. Ze doen nog dienst. Ze gaan nog mee.

Hebzucht? Noem het liever zuinigheid. Dit is geen pleidooi voor spullen, dit is een pleidooi voor zuinigheid. Voor trouw.

Leave a Reply