In Helsinki adviseert mijn vrouw Finnen over welke onderzoeksvoorstellen ze moeten goedkeuren en welke niet. Het gaat over kankeronderzoek. Mij liet ze moederziel alleen achter in Groningen. Dat is natuurlijk schrijnend maar de eerlijkheid gebiedt me ook te zeggen dat het een beetje als vakantie voelt. Ik heb geen afspraken deze dagen en kan dus nu zelf de dag indelen.

Dat begon gisterenavond toen ik de thermostaat het commando ‘Morgen programma als zondag’ gaf. Waarna ik inderdaad vanochtend een half uurtje langer bleef liggen en de grote computer beneden zette. Ik heb het rijk alleen.

Maar nu? Dat boek?

Ik knipte onlangs een artikel uit de krant over de voormalig staalarbeider Ian Lewis uit Port Talbot in Wales en de graffiti-artiest Banksy. Banksy spoot een kunstwerk op het schuurtje van Ian Lewis. Het werk is een aanklacht tegen de staalgigant Tata Steel die daar een fabriek heeft en de lucht ernstig vervuilt. Dat schuurtje is nu miljoenen waard maar Lewis verkocht het aan een kunsthandelaar in Londen voor slechts 100.000 euro en de belofte dat het kunstwerk in Port Talbot blijft. Maar nu is de vriendin van Lewis boos bij hem weggelopen en is de wethouder van Port Talbot boos op Lewis omdat de relatie met Tata Steel broos is en het bedrijf wel zorgt voor 4000 banen en bij het huis van Lewis houdt een beveiligingsbedrijf de schuur in de gaten.

Ik dacht: daar zit een boek in. Maar ik weet: dat wordt vast al geschreven. En in 100 woorden kan het ook.

Rest mij de thermostaat op ‘Morgen programma als zondag’ te zetten. En een plan te maken voor 3 bijna lege dagen.

Leave a Reply