Het is 19.00 uur. Lasse zit naast mama op de bank. We kijken Sesamstraat. Het grotemensenfeestje is zo’n beetje voorbij. Hij kreeg veel aandacht en liefde en cadeautjes. Hij sliep weinig. Nu nog even Tommy en Ienemien en dan naar bed.

Het gaat over verkleden en hij doet zijn best om bij de les te blijven. Maar het feestvarkentje is moe, doodmoe. Rode konen. Ietwat verhit gezichtje. Slaap in de ogen. Zijn speentje bungelt als een shaggie half in de mond. Telkens weer zie je die oogjes dichtvallen. Maar je ziet hem ze ook telkens weer open doen. En daar gaan ze weer.

Als Sesamstraat is afgelopen en boven het welterusten-flesje klaar staat, wordt nog even de geest over hem vaardig. Enigszins slaapdronken doet hij één handje voor de ogen.

‘Waar is Lasse?’ vragen we ons allemaal af, verbijsterd hardop en in koor. We zijn een geoliede machine. En weg het handje. ‘Dáár is Lasse!!’ roepen we in koor. Een gaap. Een diepe voldane lach. En vooruit. Nog één keer. En daar gaat zijn handje voor dat ene oog en daar roepen wij met z’n allen ‘Waar is Lasse’ en daar opnieuw die stralende lach als hij zichzelf tevoorschijn tovert. Dáár is Lasse.

En nu naar bed. Even zwaaien op de trap? Even zwaaien. En dan nog een keer de handjes op het boze bolletje. Nog een keer. Dan is het mooi geweest.

Waar is Lasse? Lasse is gesloopt. Lasse slaapt. Morgen is er een nieuwe dag. Dan is-ie er weer.

Leave a Reply