Onlangs overleed mijn tante Corrie Sorgdrager. Ik was niet bij haar begrafenis. Plicht en afstand, twee barrières. Ik was er wel bij toen haar man, oom Dirk, werd begraven in de Grote Kerk van Westzaan. Mijn vader had een toespraakje geschreven maar kon het niet uitspreken. Te geëmotioneerd. Ik geloof dat tante Alie het heeft voorgelezen.

Het ging over vroeger. Over de oorlog. Allicht. Hoe de grote broers Henk, Jan en Dirk naar Duitsland moesten.

Het ging over veel vroeger. Hoe Dirk en Jan – twee Amsterdamse straatjochies – de roltrap van de Bijenkorf wilden proberen. Maar ze mochten er niet in zonder begeleiding. En dus gingen ze buiten bij de ingang staan en vroegen ze aan vreemde dames: ‘Mevrouw, wilt u mijn moeder zijn?’

En nu zijn ze zijn allebei overleden. En nu dus ook tante Corrie. Ze hadden weinig  contact met elkaar, mijn vader en zijn broers. Wonderlijk dat het zo loopt. Eert uw vader en uw moeder. Eert uw broers en zussen. Eert uw familie. Neem ik mezelf voor.

Leave a Reply