Wat doet een tekstschrijver?

Dat is vragen naar de bekende weg. Een tekstschrijver schrijft. Eigenlijk altijd omdat degene die haar of hem ervoor betaalt er geen tijd voor heeft of het niet zo goed kan.

Met andere woorden, als je makkelijk schrijft, kun je tekstschrijver worden?

Het helpt wel, een goede pen. Maar er komt echt wel een beetje meer bij kijken. Wat mij bijvoorbeeld erg heeft geholpen is het feit dat ik  voordat ik als tekstschrijver begon, 6 banen had gehad. Leraar Nederlands, secretaris van een fuserende hbo-instelling, manager contractactiviteiten, organisatieadviseur, docent Personeel & Arbeid, manager stafafdeling, communicatieadviseur … 7 banen zie ik nu.

Was je dan wel gelukkig? 7 banen in 18 jaar?

O ja, maar ook regelmatig diep ongelukkig. Mijn arbeidsethos verhield zich slecht met het hebben van kinderen en een lieve vrouw en een mooie tuin. En ik had het niet zo op bazen. Ik had veel liever opdrachtgevers. Dat kwam goed uit want toen ik dat aankaartte bij mijn laatste baas, gaf zij ruiterlijk toe dat ze liever mijn opdrachtgever was dan mijn baas. Ik nam ontslag en zij betaalde voor mij een dure opleiding tot communicatieadviseur en gaf me bovendien een mooie opdracht. En al die ervaring die ik had opgedaan nam ik natuurlijk ook mee.

Wat moet je dan nog meer kunnen als tekstschrijver?

Die vlotte pen is fijn maar een goed oor is handiger. Ik schrijf niet op wat mensen zeggen. Ik schrijf op wat mensen willen zeggen. Of wat ze zouden moeten willen zeggen. En dat doe ik zo, dat anderen het willen lezen. Opdrachtgevers help ik bij hun zoektocht naar de juiste middelen en aanpak. Ik voel me vaak meer adviseur dan schrijver. En in die rol is wat levenservaring en werkervaring erg fijn.

Maar moet ik dan wachten tot ik 43 ben voordat ik me kan vestigen?

Dat is een optie. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon beginnen. Je bent niet de enige. De concurrentie is moordend. De collegialiteit vaak hartverwarmend. En je kunt tegenwoordig een opleiding doen tot tekstschrijver. De Hogeschool Utrecht biedt sinds vorige week die opleiding aan. Als ik niet hard op weg was naar mijn pensioen, zou ik het doen.

Pensioen?

Ach, zo af en toe borrelt dat wel eens bij me op. Maar dan kijk ik naar de bankrekening van de BV Wout Sorgdrager en realiseer ik me dat we een aspect van het tekstschrijven misschien wat onderbelicht hebben. Geld. Je wordt niet erg rijk van tekstschrijven.

En die foto?

Nou ja, dat is een van de redenen waarom het zo’n ontzettend leuk vak is. Wie mag er op dag 1 schrijven over een stilstandvoorziening, op dag 2 over het nieuwe curriculum van de opleiding Tandheelkunde en op dag 3 over de woonvisie van een gemeente? Om op dag 4 zijn beide kleinzonen in de armen te  sluiten? Precies. Ik.

Bekijk de opleiding Professioneel tekstschrijven.

Wout Sorgdrager

Wout Sorgdrager

Tekstschrijver, schrijftrainer, communicatieadviseur. Schrijft over gezondheidszorg en onderwijs. En over schrijven. Traint en coacht professionals. Woont, werkt en blogt in Groningen.

Leave a Reply